Dekriminalisaatio vaihtoehtona?

Usein prostituutiokeskustelussa puhutaan seksityöstä ensisijaisesti rikoslain puitteissa. Prostituutio halutaan joko laillistaa tai kriminalisoida. Tai tällaisena ääripäihin pelkistyvänä keskustelu ainakin usein näyttäytyy. Jos vastustat esimerkiksi oston kriminalisaatiota, ajatellaan sinun helposti puolustavan bordellilaitosta. Mutta mitä jos kaupallista seksiä lähestyttäisiinkin muusta kuin kriminaalipoliittisesta näkökulmasta?

Dekriminalisaatio on käsite, jolla pyritään tuomaan esiin lähestymistapaa, joka ottaa lähtökohdaksi seksityötä tekevien ihmis- ja perusoikeudet. Dekriminalisaatio tarkoittaa aikuisten yhteisymmärrykseen perustuvan kaupallisen seksin poistamista rikoslain piiristä ja sen lähestymistä sosiaalisena kysymyksenä. Vaikka seksityö dekriminalisoidaan, pysyvät ihmiskauppa ja seksin ostaminen alaikäiseltä rikoksena. Tällöin voimavaroja voidaan myös keskittää näiden vakavien rikosten sekä muun kaupallisen seksin piirissä tapahtuvan hyväksikäytön estämiseen.

Muun muassa YK:n alainen AIDS-säätiö on päätynyt suosittamaan dekriminalisaatiota parhaana käytäntönä kaupallisen seksin piirissä toimivien terveyden edistämiseksi. Dekriminalisaation taustalla onkin ajatus, että rikoslaillisten toimien poistaminen menee käsikädessä seksityöntekijöiden oikeuksien kanssa.

Dekriminalisaation kautta pystytään parantamaan seksityöntekijöiden terveyttä sekä turvallisuutta. Tämän lisäksi dekriminalisaatio voi poistaa seksityöhön liittyvää stigmaa, ulossulkemista sekä väkivallan uhkaa. Dekriminalisaation ei ole todettu lisäävän prostituutiota.
Dekriminalisaatiomalleja voi olla monenlaisia. Joissain kriminalisoidaan paritus kokonaan, osassa nähdään, että seksityöntekijöiden tulee pystyä työskentelemään yhdessä taatakseen oman turvallisuutensa.

Dekriminalisaatiota on kokeiltu hyvin tuloksin mm. Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Tulisiko Suomessakin keskustella siis ”Uuden-Seelannin mallista” ”Ruotsin mallin” sijaan?

Lisää dekriminalisaatiosta:
Open Societyn 12 sivuinen: Ten reasons to decriminalize sex work
http://www.opensocietyfoundations.org/publications/ten-reasons-decriminalize-sex-work
Uutinen Australiassa tehtyyn tutkimukseen eri prostituution laillisten säätelymallien vaikutuksista seksityöntekijöiden terveyteen (yllätys, yllätys, parhaat tulokset tulivat alueilta, joissa seksityö oli dekriminalisioitu):
http://www.smh.com.au/national/legal-or-not-sex-industry-powers-on-20101005-1669t.html

Jätä kommentti