Termit tutuiksi!

Ovatko seksityöhön ja prostituutiolainsäädäntöön liittyvät sanat vieraita?

Ei hätää, tämän sanaston kanssa pääset alkuun:

 

Dekriminalisaatio, dekriminalisointi

tarkoittaa kaiken sellaisen lainsäädännön purkamista, joka tekee aikuisten välisestä, suostumukseen perustuvasta kaupallisesta seksistä rikollista sekä kaiken prostituutioerityisen lainsäädännön (esim. parituslainsäädäntö) purkamista. Dekriminalisaatiossa ihmiskauppa, hyväksikäyttö ja väkivalta pysyisivät rikoslain piirissä eikä niistä tule sallittua. Ei tarkoita samaa kuin legalisointi tai laillistaminen (ks. legalisointi/laillistaminen.) Seksityöntekijäaktivistit kannattavat seksityön dekriminalisaatiota. Dekriminalisaatio on käytössä Uudessa Seelannissa (ks. Uusi Seelanti)

Ihmiskauppa (engl. ”human trafficking”)

oikeudellinen termi, joka tarkoittaa ihmisen hyväksikäyttötarkoituksessa tapahtuvaa värväystä, kuljettamista, kätkemistä ja/tai vastaanottamista, johon liittyy uhkaamista, pakottamista tai harhaanjohtamista. Ihmiskauppaa esiintyy Suomessa ja muualla maailmassa siirtolaisvaltaisilla aloilla (mm. kausittainen maataloustyö, marjanpoiminta, hoiva- ja kauneusala ja rakennusala). Arvioiden mukaan kaupallisen seksin osuus ihmiskaupasta on 20-50 %.

Legalisointi/laillistaminen

Saksassa käytössä oleva prostituutiolainsäädäntö eli valtion kontrolloima bordellilaitos. Ei pidä sekoittaa dekriminalisointiin (ks. dekriminalisointi.)

Seksin oston kriminalisointi, myös nimellä Ruotsin malli (engl. Nordic Model)

tarkoittaa seksin oston täyskieltoa, seksin oston täydellistä kriminalisointia. Otettu käyttöön Ruotsissa vuonna 1999. Seksityöntekijöiden, seksityöntekijäjärjestöjen ja monien ihmisoikeus- ja terveysjärjestöjen vastustama, koska on lisännyt mm. seksityöntekijöiden kokemaa häirintää ja tehnyt työstä vaarallisempaa. Ruotsin jälkeen vastaava laki on otettu käyttöön Englannissa, Islannissa, Norjassa ja Ranskassa.

Punainen sateenvarjo

seksityöntekijäaktivistien ja heidän liittolaistensa symboli. Vuonna 2001 slovenialainen taiteilija Tadej Pogacar organisoi Venetsian biennaalissa taideinstallaation nimeltä The so-called First World Congress of Sex Workers. Teokseen kuului erilaisia aktivismin muotoja, performansseja ja tiedon jakamista. Lisäksi seksityöntekijät marssivat läpi kaupungin punaisten sateenvarjojen ja megafonien kanssa. Vuodesta 2005 ICRSE:n (International Committee on the Rights of Sex Workers in Europe) tunnus.

Seksityö

mikä tahansa kaupallisen seksin alalla tapahtuva työ.

Seksityöntekijä

työskentelee kaupallisen seksin alalla. Yhdysvaltalaisen Carol Leigh’in kehittämä sana. Käytä sitä, älä sanaa ”prostituoitu”.

Siirtolaisten oikeudet

risteytyvät seksityöntekijöiden oikeuksien kanssa. Siirtolaiset tekevät muita useammin seksityötä, esim. koska lainsäädäntö tai syrjintä estää pääsyn muihin töihin tai niistä saatava toimeentulo on heikompaa. Prostituutiolainsäädännön lisäksi myös ulkomaalaislainsäädäntö ja maahanmuuttopolitiikka vaikuttavat heidän oikeuksiinsa.

Uusi-Seelanti

vuonna 2003 Prostitution Reform Actin käyttöönotto teki maasta ensimmäisen ja edelleen ainoan maan jossa seksityö on täysin dekriminalisoitua. Seksityöntekijöillä on ollut pääosin positiivista sanottavaa lain vaikutuksista mm. työturvallisuuteen.

Tulossa: stigma, 

Mainokset