Unionissa tapahtuu lauantaina 24.3. – Muuttuuko kanta kriminalisaatioon?

Julkaistu Tulva-blogissa 21.3.2013

http://www.tulva.fi/blogi2.php?aid=116015&k=15923

Unionin kannan seksityön kriminalisaatioon on muuttuttava

"En lähtisi hutkimaan ketään kriminalisoinneilla"- Atlas Saarikoski

Keskustelutilaisuuden lopussa paikallaolijat äänestivät suuntaa-antavasti Unionin kannasta seksityön kriminalisaatioon nostamalla kädet ilmaan. Ehdottomasti suurin osa paikalla olleista toivoi uutta kielteistä kantaa kriminalisaatioon. Nykyinen Unioni ajaa kriminalisointia.

Naisasialiito Unionin järjestämässä keskustelutilaisuudessa 19.3 käytiin läpi seksin oston kriminalisointia koskevaa esitystä, sen seurauksia ja yleisemmin feministisen liikkeen tavoitteita monesta näkökulmasta käsin.

Tilaisuus järjestettiin, koska Unionin jäsenet ovat keskenään eri mieltä siitä, onko sen nykyinen kanta seksin oston kriminalisoinnin puolesta enää järkevä. Millaista prostituutiopolitiikkaa Unioni haluaa ajaa?

Syitä siihen, miksi Unionin jäsenen kannattaa tulla äänestämään kannasta kevätkokoukseen tämän viikon sunnuntaina, on useita ja ne tulivat tilaisuuden puheenvuoroissa hyvin esille.

Tieto seksityöntekijöistä ja ostajista, tavoitteet feministisessä politiikassa ja kokemus prostituutiopolitiikassa kohtaavat seksin oston kriminalisoinnista käytävässä keskustelussa.

Unionin nykyisen kannan esittelystä vastasi paneelikeskustelun moderaattori Anna Elomäki, koska paikalle ei saatu ketään Unionista esittelemään sen nykyistä kantaa.

”Myymistä ei saa kieltää, mutta osto joo – miten tämä käytännössä erotetaan?”, aloitti Elomäki keskustelun.

Jäsenaloitteen takana olevista panelisteista Unionin hallituksen jäsen Katri Immonen aloitti kysymällä miksi seksityöntekijöiden yhteisöjä ei kuunnella näissä keskusteluissa.

Selvityksiä seksin oston kriminalisoinnista on jonkin verran, mutta niiden tuloksista kiistellään. Jaana Kauppinen Pro tukipisteeltä nosti esille, että numeroiden ja tilastojen kaipuu, johtuu osittain siitä, että niillä on helppo politikoida.

Kriminalisointikeskustelussa ei ole relevanttia kysyä väheneekö seksin ostaminen vaan miten parannamme seksityöntekijöiden asemaa. Kauppisen mukaan seksityöntekijältä puuttuvat perusoikeudet.

”Vaikka päätyisit hakemaan työkkäristä muita töitä, et niitä taustasi vuoksi saa”, kertoi Kauppinen.

Tanja Auvinen Exit – pois prostituutiosta ry:stä kysyi miksi puhumme myyjistä, kun kriminalisointi koskisi ostajia? Kauppisen vastasi toteamalla, että kriminalisointi johtaa nimenomaan myyjien aseman huononemiseen. Maan alle meneminen tarkoittaa oikeuksien vähenemistä.

Seksin ostajia Virossa tutkinut Anne-Mari Marttila jakoi Kauppisen näkemyksen seksin oston kriminalisoinnin seurauksista. ”Seksin ostajat voivat matkustaa rajojen yli ostamaan seksiä, myyjä taas harvoin on yhtä vapaa liikkumaan”.

Kuinka kauniista tavoitteista tulee huonoja seurauksia? Tutkija ja Feministinen aloite-verkoston jäsen Niina Vuolajärvi kertoo Ruotsin mallin tuloksista jotain muuta, mitä kriminalisointia kannattavat. Akateemisista tutkimuksista koskien seksin oston kriminalisointia on käynyt ilmi, että ilmapiiri seksin myyjiä kohtaan kiristyy oston kriminalisoinnin seurauksena. Ruotsissa kondomien jakoa ja seksitaudeista kertomista on tukipisteissä rajoitettu, prostituutiomyönteisen ilmapiirin ehkäisemiseksi. Vuolajärvi nosti myös dekriminalisoinnin vaihtoehdoksi kriminalisaatiopolitiikalle.

Dekriminalisaatio voisikin tarjota vaihtoehdon feministiselle liikkeelle tapana, jolla aidosti parannetaan seksityöntekijöiden oikeuksia. Voisiko tukipalveluja ja perusoikeuksia ajavasta dekriminalisointimallista tulla feministisen liikkeen yhteinen ratkaisu prostituutiopolitiikan epäkohdille?

Kannan muuttamisesta äänestetään kevätkokouksessa tulevana sunnuntaina 24.3. Tilaisuudessa pidetyn ennakkoäänestyksen ja keskustelun perusteella SINUN on syytä tulla sunnuntaina äänestämään.

Laura Mankki
Feministinen aloite -verkoston jäsen

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s