FEMINISTIVERKOSTO: Ei kriminalisoinnille, kyllä oikeuksille!

Julkaisuvapaa heti

Feministinen aloite! -verkosto vaatii 7.11. järjestettävässä mielenosoituksessaan, että seksin oston kieltävän lain valmistelusta luovutaan. Ruotsissa vastaavan lain on todettu huonontaneen entisestään seksiä myyvien asemaa. Kaupalliseen seksiin liittyviä ongelmia pitää kriminalisoinnin sijaan ratkaista sosiaalipoliittisilla ratkaisuilla. Verkosto vaatii myös loppua poliisin koventuneille kontrollitoimille sekä seksin myymisen liittyvän käännytyspykälän poistamista ulkomaalaislaista.

”Seksityöntekijät ovat kertoneet, että poliisi käyttää halventavaa kieltä ja sakottaa heitä seksin myynnistä julkisella paikalla pelkästään siksi, että heillä on mukanaan kondomeita. Poliisin toiminta johtaa kondomien käytön vähenemiseen ja vie luottamuksen poliisiin. Seksityöntekijät eivät uskalla tehdä rikosilmoituksia esimerkiksi joutuessaan väkivallan uhriksi”, toteaa Feministinen aloite! -verkoston jäsen Katri Immonen.

Useat YK-järjestöt ja YK:n AIDS-komissio vastustavat seksin ostamiseen ja myymiseen liittyvää kriminalisointia, koska se vaarantaa seksityöntekijöiden oikeuden terveyteen ja hyvinvointiin. Suomessa seksiä myyvät kolmansien maiden kansalaiset voidaan karkottaa ulkomaalaislain nojalla. Käytännössä tämä tarkoittaa ulkomaalaisten osalta seksin myynnin kriminalisointia.

Seksin ostokieltoa perustellaan ihmiskaupan ehkäisemisellä sekä naisystävällisyydellä. Feministiverkoston mukaan kriminalisointi kuitenkin lisää jo marginalisoidussa asemassa oleviin naisiin kohdistuvaa kontrollia.

”Seksin ostokiellon kannattaminen osoittaa tietämyksen puutetta ihmiskauppaan johtavista syistä. Tutkimusten mukaan ihmiskauppaa aiheuttaa ennen kaikkea rajoittava maahanmuuttopolitiikka sekä siirtolaisten heikko oikeudellinen asema. Tämän vuoksi ihmiskauppaa tapahtuu kaikilla siirtolaisvaltaisilla aloilla, ei vain kaupallisen seksin piirissä. Seksinostokielto ei myöskään suojele ihmiskaupan uhreja, vaan vaikeuttaa seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvän ihmiskaupan tunnistamista”, sanoo Feministinen aloite! -verkoston jäsen Niina Vuolajärvi.

Feministinen aloite! -verkoston mukaan paras keino prostituutioon liittyvien ongelmien ehkäisemiseen on riittävästä perusturvasta ja tukipalveluista huolehtiminen. Tällä hetkellä Suomessa seksiä myyvät heikossa taloudellisessa asemassa olevat ihmiset, kuten opiskelijat, yksinhuoltajat, siirtolaiset ja muut matalapalkkaisille aloilla toimivat ja heikon perusturvan omaavat ryhmät.

“Ei kriminalisoinnille, kyllä oikeuksille!” -mielenosoitus järjestetään 7.11.2012 klo 12.30 alkaen Eduskunnan Pikkuparlamentin edustalla samanaikaisesti Oikeusministeriön seminaarin – Seksin osto rikoksena ja ilmiönä kanssa.

Feministinen aloite! on pääkaupunkiseudulla toimiva verkosto, joka ajaa seksityöläisten oikeuksia ja vastustaa seksin oston kriminalisointia. Feministisen ryhmän lähtökohtana on antirasistinen ja queerfeministinen politiikka. Toiminnallamme haluamme tuoda uusia feministisiä näkökulmia muun muassa prostituutiokeskusteluun.

Mainokset

One comment

  1. Päivitysilmoitus: Virhemarginaali podcast 30: Turkistarhaus | Virhemarginaali

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s